2007-12-20

Kerst Recept van SVH Meesterkok Albert Kooy

Wilt u tijdens de feestdagen eens iets anders proberen? SVH Meesterkok Albert Kooy houdt van kwaliteit, van puur en lekker eten. Verras uw familie en vrienden met deze overheerlijke groente bitterballen. Welke eenvoudig te bereiden zijn!

Ingredienten voor ongeveer 20 groente bitterballen:


200 gram biologische groenten
(in kleine stukjes gesneden)
20 gr. boter
25 gr. bloem
1 gesnippert sjalotje
0.2 ltr. Melk met specerijen mengsel
1 bl. Gelatine

Kerrie specerijen van de V.O.C.
Zout en peper uit de molen
Wat gesneden bieslook
Wat gehakte platte peterselie
Mespuntje Dyon mosterd

Voor het paneren: Bloem, ei en vers brood kruim


Bereidingswijze:
1. Groenten kort aan de kook brengen in ruim kokend water, afspoelen en droogmaken.
2. Laat de boter smelten, voeg het sjalotje er aan toe en roer de bloem er door heen.
3. Laat deze "roux" afkoelen en breng de bouillon en melk aan de kook.
4. Voeg het vocht toe aan de roux en laat dit een half uur gaar koken, het gecreeerde mengsel noemen we een "salpicon".
5. Los de gelatine op in koud water en voeg dit toe aan de salpicon. Roer het goed door.
6. Laat het geheel nu afkoelen.
7. Breng het op smaak met de kruiden, zout en peper, bieslook, peterselie en Dyon mosterd.
8. Draai de bitterballen en "panneer" ze door ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en als laatste het brood kruim te halen.
9. De bitterballen zijn nu klaar om 3 tot 5 minuten gefrituurd te worden op 180ÂșC.