2006-06-06

Smaaklessen bij het van Hall Instituut


Studenten van de opleiding Live Science hebben een smaaklessen project opgezet voor basis school kinderen van groep 6 en 7. Het is de bedoeling dat dit project op alle basis scholen in Nederland gaat lopen. Dit project heeft als doel om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van wat ze eten. Voor de aftrap in Leeuwarden. Zijn wij benaderd om de culinaire kant vorm te geven. Dus voor ons de uitdaging, om samen met 100 kinderen hun eigen gezonde lunch te bereiden.


Hiervoor hebben wij een leuk programma gemaakt, wat we met kinderen op het plein bij van het hall instituut zouden gaan koken. Gelukkig was het droog deze morgen, maar blies de wind roet in het eten, waardoor de marktkraampjes en party tenten de lucht in vlogen.
Hierop werd besloten om de activiteiten binnen te laten plaatsnemen wat op zich wel erg jammer was.
De kinderen kregen eerst een toneel voorstelling voorgeschoteld over de nadelen van slechte voeding en daarna gingen wij met hun aan de slag.
De kinderen kwamen per groepjes naar de stands en daar mochten ze na het proeven van een witte tomaten mousse hun eigen wrap maken en een fruitspiesje. Tussendoor mochten ze wat ingredienten proeven als: Hollandse garnalen, feta kaas, gerookte forel, olijfjes en cherry tomaatjes. De reacties waren erg wisselend en vooral de olijfjes ontlokten reacties van afschuw.

Maar tot onze verbazing bleken de kinderen verder ruimdenkender dan wij van tevoren hadden ingeschat en vonden de kinderen vooral de gerookte forel en de feta erg lekker.
Na een kwartier mochten de kinderen hun eigen creaties opeten en kregen ze nog een lekkere smootie, daarna kwam de volgende groep en begonnen wij weer van voor af aan.

Gerard Voskuilen en Mathieu Schaap