2007-06-07

Functie ROS Friesland

Dinsdag 5 juni 2007 was er in Hotel Wyswert een grote functie "going on". Deze functie van ROS Friesland was voor 220 personen. Deze personen gebruikten alle conferentie zalen en genoten van een overweldigende "fingerfood" lunch.

De lunch was een helse klus voor ons als leerbedrijf. Er moesten 16 verschillende gerechten worden bereidt, van sandwiches met makreelmousse en rode bieten tot lams souvlaki's met Griekse tzatziki. Al deze gerechten werden vers bereidt vanuit de keuken. Een avond shift bestaande uit ongeveer 16 personen en een ochtend shift van 15 personen zijn er zeer druk mee geweest. Doordat dit voor de meeste studenten een nieuwe ervaring was, zorgde dit voor veel sturing en samenwerking tussen de praktijkbegeleiders en de 3e jaars managers. Alle studenten hebben het zeer goed opgevat en iedereen begreep de druk en spanning die deze lunch met zich mee bracht.

De mise en place voor deze functie werd al op maandagavond voorbereidt. Dit werk bestaande uit het voorbereiden van de verschillende componenten, werd de avond ervoor al gedaan. Dit omdat het onmogelijk is om alles in een ochtend voor te bereiden. De volgende morgen is het dan een kwestie van het samenvoegen van de componenten. Dit klinkt makkelijker dan dat het is, maar zoals vaak, valt het altijd tegen. 's Morgens werd er begonnen met een korte, krachtige briefing. Dit zorgt ervoor dat alle koppies scherp staan en iedereen weet wat er moet gaan gebeuren. Daarna ervoor gezorgd dat iedereen bezig bleef en de praktijkbegeleiders en de 3e jaars student stuurden waar nodig. Vlak voor dat het allemaal doorgegeven moest worden waren we klaar, met de lunch.

Nu moest alleen het buffet nog worden gevuld met alle gerechten. Doordat het allemaal kleine hapjes bevatte hebben we de meeste gerechten ook op kleinere borden meegegeven. Het buffet zag er zeer goed uit, door de diversiteit in de verschillende soorten sandwiches. Op het buffet stonden onder andere; foccacia's met geitenkaas en honing, pannini's met kalfsmuis en tonijnsaus, gegrilde aubergine rolletjes gevuld met feta en verse asperges omhuld met gerookte zalm. Het buffet werd bijgevuld en uitgelegd door enkele 1e jaars studenten die dit met veel plezier en een grote glimlach deden.

Al met al was het een geweldige dag waarin het hele keukenteam enthousiasme en hard werken heeft gecombineerd tot een mooi eind resultaat. Gelukkig waren de gasten tevreden en liep het ook bij onze collega's van de bediening zeer goed. Dit maakte dag voor de gasten en het personeel zeer geslaagd.

Elko van Ulzen,
Chef keuken